POLAT KOMPRESÖR
▪ Vidalı Kompresörler
Hava tankı üstü vidalı kompresör
Sabit Vidalı Kompresör
İnvertörlü vidalı kompresör

▪ Pistonlu Kompresörler
Pistonlu kompresör
Şaseli kompresör
Tek kademeli kompresör
Çift kademeli kompresör
Kafa ve şaseler

Vidalı Kompresör Nedir?

Vidalı Kompresör

Basınçlı hava elde etmek amacı ile kullanılan kompresör çeşitdir. Başka kompresör çeşitlerine göre bir piston ya da benzeri bir donanım kullanılamaz. Farklı olarak, birbirine geçmiş rotor çifti kullanılır.

Haberin devamı için tıklayınız

Her dilde kompresör kelimesi

Her dilde kompresör kelimesi

Kompresör kelimesinin tüm dillerde ki sözlük anlamı nedir? Kompresör kelimesinin tüm dillerde cümle/metin çevirisi, yazılışı ve okunuşu aşağıda bulunan tabloda mevcuttur.

Haberin devamı için tıklayınız

Kompresör Nedir ?

Kompresör Nedir ?

Kompresör, Fransızca kökenli bir bulgudur. Fransızca adı; Compresseur 'dir. Kompresör, Gaz Kompresörü olarak da anılır.

Haberin devamı için tıklayınız

Hava kompresörü nedir?

Pistonlu Hava Kompresörü

Kompresör kelimesi ingilizce “compressor” ve anlamı “sıkıştırmak” olarak bilinir. Kompresör yabancı bir kelimedir fakat Türkçe’de zamanla kompresör olarak yerleşmiştir.
Sonuç olarak kompresör sıkıştırıcı anlamına gelmektedir.

Sıkıştırılmış hava ile neler yapılmaktadır?

Sıkıştırılmış hava farklı amaçlar ile bir çok farklı alanda kullanılmaktadır. Örnek olarak arabaların lastiklerinin şişirilmesinde kompresörden sağlanan basınçlı hava kullanılır.
Sıkıştırılmış hava bir çok mekanik sistemde kullanılmaktadır.Bu sistemler genel de pnömatik diye bilinir.
Lastik çıkarma-takma aletleri pnömatik aletlere örnek olarak gösterilebilir.

500 Litrelik hava kompresör” kavramı

Aslında böyle bir kavram yoktur. Bu kavram, halk arasında kullanılan anlamıdır. Üretici firmalar genellikle 400 lt’lik ve 1800 lt’lik hava verimi olan (debi) kompresörü 500 litrelik bir hava tankı üzerine monte edilmiş bir şekilde satışa sunarlar.
Bununla birlikte insanların aklında 500 litrelik kompresör olarak bilinir.
Fakat dikkat etmek gerekir ki, hava tankı tüketilen havayı karşılamak için bir etkisi bulunmamaktadır.

DEBİ

Debi, kompresörün sisteme veya tanka gönderilen hava miktarıdır. Bu kompresörün boyutunu belirlemektedir. Debi hesapların da genellikle zaman olarak dakika ve saat ve hava akış miktarı olarak da m3 ya da litre dikkate alınır.
Örnek olarak dakika da 1000 litrelik hava akışı olan bir kompresör, 1000 lt/dk, 1 m3/dk veya 60m3/sa şeklinde ifade edilebilir.
Bu birimler Türkiye’de genel de kullanılan ölçü birimidir. Bunun yanında ayrıca CFM gibi diğer birimlerin kullanıldığı durumlar da olabilmektedir. 1CFM = 28,328 lt/dk’dır.

BASINÇ

Kompresörün hava tankına sıkıştırdığı havanın birim yüzeye uyguladığı kuvvet miktarını belirlemeye Basınç denir. Genelde basınç bar ile belirtilir.

1 bar = 14,5 PSI

1 bar = 0,98 atm

Bar ve atm birbirlerine benzer birimler olduğundan dolayı iki kavram da aynı ölçü birimi kullanılabilmektedir.

Not: Kamyon, iş makinesi ve ağır vasıtaların lastiklerinin tamirinde kullanılan lastik sökmek ve takmak için kullanılan tabancalar 140 PSI basınçlı hava ile çalışmaktadır.

Kompresörlerin fiyatları hakkında;

Kompresör fiyatları üretici firmaya göre değişebilmektedir. Neredeyse aynı gibi gözüken, hatta aynı motor gücüne sahip 2 kompresör arasında çok büyük farklar olabilir.
Ancak piyasadaki rekabetten dolayı diğer firmalar kar marjlarını düşük tutmaktadırlar. Fiyatları birbirinden farklı (ucuz veya pahalı gibi) aynı hava verimine ve motor gücüne sahip 2 kompresör arasındaki fiyat farkı, kompresörün yapımında kullanılan parçaların kalitesini gösterir.
Bundan dolayı almak istediğiniz kompresörlerde kullanılan parçaların hangi kalitede olduğunu araştırmanız gerekir.

Hava kompresörü nedir?

21-530/5.5 Tek Kademeli Pistonlu Kompresör

Sıkıştırılmış hava farklı amaçlar ile bir çok farklı alanda kullanılmaktadır. Örnek olarak arabaların lastiklerinin şişirilmesinde kompresörden sağlanan basınçlı hava kullanılır.

Haberin devamı için tıklayınız

Kompresör Türleri

Kompresör Türleri

İleri - Geri kompresörler, Dönemsel kompresörler, Merkez Kaç kompresörler, Eksenel Akımlı kompresörler, Dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörler, Jet kompresörleri, Hidrolik kompresörler, Gaz ve buhar kompresörleri

Haberin devamı için tıklayınız